Автор: Греъм Ууд, theatlantic.com/ Следвайте Гласове в ТелеграмРуските удари с крилати ракети

...
Автор: Греъм Ууд, theatlantic.com/ Следвайте Гласове в ТелеграмРуските удари с крилати ракети
Коментари Харесай

The Atlantic: Русия купува от САЩ спътникови снимки за удари по Украйна

Автор: Греъм Ууд, theatlantic.com/ Следвайте " Гласове " в Телеграм

Руските удари с крилати ракети с огромен обхват на деяние най-вероятно се правят благодарение на сателитни изображения, предоставени от американски компании, написа американското списание The Atlantic, базирайки се на боен източник.

Според него последователността е ясна: спътник прави фотоси на обещано място и след няколко дни или седмици идва ракета. Понякога различен спътник по-късно прави спомагателни изображения, може би с цел да ревизира степента на вредите, написа вестникът, представен от " Фокус ".

" Броят на съвпаденията, при които фотографията е последвана от удари, е прекомерно огромен, с цел да бъде инцидентен “, споделя източникът.

Списанието написа, че от време на време съвпадението е просто съвпадане, само че подозрителните случаи се натрупват и защото доста компании за сателитни изображения оферират лист с архивирани изображения с дати и координати, е допустимо да прегледате десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да забележите подозрителни модели.

Отбелязва се, че има стотици такива случаи. В същото време Украйна твърди, че следи прелитането на съветски спътници и до неотдавна предполагаше, че съюзнически спътници няма да бъдат налични в интерес на Русия.

" Преди към шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но " стана мъчно да се повярва, че тези съвпадения са инцидентни “, споделя украинският боен чиновник.

Украинското министерство на защитата подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединените щати посредством трети страни и че тези изображения " могат да бъдат употребявани във въоръжена експанзия против Украйна “.

" Поръчването на изображения от тези компании е по-лесно, в сравнение с си мислите. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат оповестени гратис в Гугъл Maps. Свежите, ясни изображения на това, което желаете или не желаете да увеличите, костват малко повече ", написа списанието. " Компаниите оферират необикновено бързи периоди за осъществяване на цена от хиляди долари. По-бързото време за осъществяване и по-високата резолюция прибавят стойност “.

Припомня се, че двете най-големи търговски компании за сателитни изображения в Съединените щати са Maxar и Planet.

И двете предоставиха изображения на украински обекти, по-късно ударени от съветски ракети.И двете подчертаха, че деликатно ревизират клиентите си и съблюдават наредбите на Съединени американски щати, които не разрешават транзакции с Русия от началото на войната.

От Maxar отхвърлиха да разясняват съответни случаи на поръчки за подозрителни изображения в Украйна и подчертаха, че са " прекратили всички бизнес връзки с съветски субекти, в това число дистрибутори, при започване на март 2022 година " От Planet споделят, че се ангажират да дава изображения на " виновни субекти като държавни управления, организации за помощ и медии ", а също " деликатно, с цел да се избегне опцията за погрешно потребление и корист ", се споделя в обявата.

Добавя се, че нито една от двете компании не желае да каже дали в миналото е разкрила, че Русия употребява нейни изображения, нито желае да опише по какъв начин подсигурява, че нейните клиенти в действителност не са съветски подставени компании.

Военният означи, че няма причина да счита, че самите компании поддържат Русия във войната. Както Planet, по този начин и Maxar вършат доста бизнес с държавното управление на Съединени американски щати и съзнателното приемане на съветски пари би заплашило договорите и би ги изложила на контролиране.

За да предпазят изображенията от ръцете на Русия, сателитните компании ще би трябвало да управляват освен от кои клиенти одобряват задачи, само че и препродажбата на тези изображения, споделя различен източник.

Инфо: epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР